Ga naar de inhoud

Foto’s van voorstellingen en projecten

Kindertheater, poppentheater en meer!

Naast onze kindertheatervoorstellingen, onze poppentheater- en poppenkastvoorstellingen hebben we diverse andere projecten gemaakt. Vaak op aanvraag van een boeker, of een variant op één van onze bestaande producties. Hieronder kun je foto’s en video’s van al onze verschillende producties bekijken. Ter inspiratie en ter vermaak. Veel plezier!


Onze kindertheatervoorstellingen

In de afgelopen jaren hebben we diverse kindertheater voorstellingen gemaakt. De meeste spelen we nog steeds, maar sommigen waren éénmalig (bijvoorbeeld in opdracht) en anderen zijn gestopt ten gunste van een nieuwe productie. Op onderstaande foto’s vind je diverse foto’s, van voorstellingen van nu en van vroeger.


Poppenkast vanuit één van onze prachtige poppentheaters

We hebben diverse poppentheaters van waaruit we al onze poppenkastvoorstellingen kunnen spelen. Ze zijn allemaal uniek, en speciaal gemaakt voor ons. Je vindt er geen tweede van. Ook onze speciale, grote poppen vind je nergens anders in Nederland terug. Ze zijn te vergelijke met poppen uit Sesamstraat, de boterhamshow of de muppets.

Hier kun je enkele mooie foto’s vinden van optredens uit de afgelopen jaren.


Over poppenkast

kindertheater en poppenkast

Een poppenkast is een vorm van theater waarbij handpoppen worden gebruikt om verhalen te vertellen. De poppen worden bediend door een poppenspeler die achter een speciaal ontworpen poppenkast zit en de stemmen van de poppen tot leven brengt. Poppenkasten zijn al eeuwenlang populair, vooral bij kinderen, omdat ze een fantasierijke en interactieve manier bieden om verhalen te vertellen en morele lessen te leren. In veel culturen zijn er verschillende versies van poppenkasten, elk met hun eigen traditionele personages en verhalen. Poppenkastvoorstellingen kunnen worden opgevoerd op podia, straathoeken of zelfs in huiskamers. Poppentheater op locatie noemen we dat.

Poppenkast is een theaterstijl waarbij poppen worden gebruikt als hoofdpersonen in een verhaal. Het is een zeer oude kunstvorm die al honderden jaren bestaat en nog steeds populair is over de hele wereld.

Poppenkast begon als een straattheater in Europa, waar poppenspelers kleine draagbare theaters maakten van hout of karton. Deze theaters werden op straat geplaatst en de poppenspelers gebruikten de poppen om verhalen te vertellen en entertainment te bieden aan de voorbijgangers.

kindertheater en poppenkast

Later werd poppenkast meer gestructureerd en professioneler en kwamen er meer geavanceerde technieken en materialen zoals marionetten die met touwen werden bewogen en handpoppen die door één persoon werden bediend.

Poppenkast werd ook steeds meer gebruikt als educatief hulpmiddel om kinderen te leren over geschiedenis, literatuur, wetenschap en cultuur. Bijvoorbeeld, bij het vertellen van de legende van Koning Arthur kunnen kinderen leren over middeleeuwse geschiedenis en literatuur. Poppentheater op school is daarom altijd een succes!

Poppenkast is ook gebruikt om politieke satire en kritiek te uiten. Tijdens de Franse Revolutie werden poppen gebruikt om de monarchie belachelijk te maken en politieke ideeën te verspreiden. In sommige landen werd poppenkast verboden omdat het als subversief werd beschouwd.

kindertheater en poppenkast

In Nederland is Jan Klaassen de bekendste poppenkastfiguur. Hij is een grappig en ondeugend personage dat vaak domme dingen doet en in lastige situaties belandt, maar uiteindelijk altijd wint van de slechteriken. De Jan Klaassen-verhalen zijn meestal gebaseerd op volksverhalen en sprookjes en worden vaak gebruikt om kinderen te entertainen en les te geven over morele waarden zoals eerlijkheid en moed.

Tegenwoordig wordt poppenkast nog steeds gebruikt als een vorm van entertainment en educatie. Poppenkastvoorstellingen worden vaak gegeven in scholen, bibliotheken, musea en theaters voor kinderen en volwassenen. Er zijn ook internationale poppenfestivals waar poppenspelers uit verschillende landen samenkomen om hun kunst te tonen.

Poppenkast is een unieke kunstvorm die mensen van alle leeftijden kan vermaken, inspireren en onderwijzen. Het is een belangrijk onderdeel van de culturele erfenis van vele landen en blijft nog steeds een geliefd en levendig aspect van onze samenleving.

Over kindertheater

kindertheater en poppenkast

Kindertheater is een vorm van theater die speciaal is ontworpen voor kinderen. Het kan worden uitgevoerd door professionele acteurs of door amateurs, en kan variëren van eenvoudige handpoppen shows tot grootschalige musicals met live muziek en dans.

Het doel van kindertheater is om kinderen te vermaken, te inspireren en te onderwijzen. Door middel van theater kunnen kinderen nieuwe ideeën en concepten leren, hun verbeelding ontwikkelen en hun creativiteit stimuleren. Kindertheater kan ook helpen om sociale vaardigheden te ontwikkelen, zoals samenwerking, empathie en communicatie.

Veel kindertheaterstukken hebben ook een educatief aspect, zoals het leren van nieuwe feiten over de natuur, geschiedenis of wetenschap. Andere stukken zijn bedoeld om belangrijke levenslessen te onderwijzen, zoals het belang van vriendschap, respect, en verdraagzaamheid.

Kortom, kindertheater biedt een fantastische manier voor kinderen om hun verbeelding te verkennen, nieuwe dingen te leren, en zich te vermaken, terwijl ze tegelijkertijd belangrijke levensvaardigheden opdoen.

kindertheater en poppenkast

Kindertheater is een veelzijdige vorm van podiumkunsten die zich richt op jonge toeschouwers. Het kan bestaan uit verschillende soorten producties, zoals toneelstukken, musicals, poppenkastvoorstellingen, dansvoorstellingen en meer. Sommige stukken zijn specifiek bedoeld voor baby’s en peuters, terwijl andere stukken zich richten op oudere kinderen en tieners.

Een belangrijk aspect van kindertheater is dat het niet alleen gericht is op entertainment, maar ook op educatie. Kindertheater kan bijvoorbeeld een geweldige manier zijn om kinderen te onderwijzen over de geschiedenis, cultuur en tradities van verschillende landen en gemeenschappen. Bovendien kan kindertheater ook helpen om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals taalvaardigheid, sociale vaardigheden, creativiteit en verbeeldingskracht.

Een van de belangrijkste voordelen van kindertheater is dat het kinderen kan helpen hun zelfvertrouwen te vergroten en hun verbeeldingskracht te stimuleren. Door middel van theater kunnen kinderen zich uiten en hun eigen ideeën en emoties verkennen. Dit kan op zijn beurt leiden tot een verhoogd gevoel van eigenwaarde en een beter begrip van zichzelf en anderen.

Een ander belangrijk aspect van kindertheater is dat het kan helpen om kinderen te onderwijzen over belangrijke kwesties, zoals respect, tolerantie en diversiteit. Veel kindertheaterstukken hebben een educatief aspect en kunnen kinderen helpen begrijpen waarom deze kwesties belangrijk zijn en hoe ze ze kunnen integreren in hun dagelijks leven.

Over het algemeen is kindertheater een geweldige manier om kinderen te vermaken, te inspireren en te onderwijzen. Het biedt een veilige en creatieve omgeving waar kinderen kunnen leren en groeien, terwijl ze plezier hebben. En wie weet, misschien zal een kind op een dag zelf op het podium staan en de volgende generatie kinderen vermaken en inspireren!